

Sabies que... Hem de reduir el sucre de la dieta?
Categoria: Menjador / 04 d'abril 2019
La ingesta creixent de sucres lliures s’associa amb una mala qualitat de l’alimentació i pot fer reduir la ingesta d’altres aliments més adequats des del punt de vista nutricional. També pot incrementar el risc d’excés de pes, de càries dental i de patir problemes de salut crònics.
Els sucres lliures afegits són:
Els afegits per fabricants en els productes.
Els afegits pel cuiner o el consumidor final.
Els sucres presents de manera natural a la mel, xarops, sucs de fruita naturals i concentrats de fruita (no la fruita sencera).
L'Organització Mundial de la Salut recomana limitar el consum de sucres lliures o afegits a menys del 10% de la ingesta calòrica total, el que suposa un màxim de 50 grams al dia. També afegeix que si reduïm la ingesta d’aquests sucres per sota del 5%, 25g al dia, obtindrem beneficis addicionals. Enquestes de la AECOSAN mostren que en la població infantil i adolescent la ingesta és de 95,1 g/dia, fet que suposa el 21,5% de l'energia total diària, dels quals 10.4% són afegits.
La disminució del consum de sucres ha d’anar acompanyat d’una dieta equilibrada, sense aliments malsans i amb activitat física.
COM PODEM REDUIR EL CONSUM DE SUCRE?
Reduïu al màxim la ingesta d’aliments processats i ultraprocessats, en especial begudes ensucrades i energètiques, brioixeria, galetes, cereals de l’esmorzar, postres làcties ensucrades, batuts ensucrats , pastissos, gelats, llaminadures, etc.
Minimitzeu la quantitat de sucre que afegiu manualment, per exemple, als iogurts, cafès, infusions, etc.
En lloc de posar sucre al iogurt, afegiu-hi compota de fruita sense sucre, fruita triturada o daus de fruita madura.
Defugiu posar sucre o cacau ensucrat a la llet
Eviteu els sucs de fruita i prioritzeu la fruita sencera.
En la majoria de receptes de dolços, podeu reduir la quantitat de sucre a la meitat.
Podeu utilitzar fruita molt madura i/o fruita dessecada (panses, prunes, orellanes, dàtils, etc.) en lloc de sucre per endolcir, espècies per ressaltar el gust (vainilla, canyella, etc.) i també pell de taronja o de llimona.
La utilització d’altres endolcidors com xarops, sucre morè, fructosa, mel, concentrats de fruites, melasses, edulcorants artificials, etc. no suposen cap avantatge per a la salut i, per tant, és millor no consumir-los.
IDEES D'ESMORZAR I BERENARS SALUDABLES
Torrades de pa amb hummus de cigrons casolà i llet de vaca o beguda vegetal (sense ensucrar).
Iogurt (sense sucre) amb fruites de temporada i fruita seca torrada.
Pa de llavors amb compota de fruites natural i canyella.
Llet de vaca o beguda vegetal sense ensucrar amb xia i fruites de temporada.
Xips de verdures casolans fetes al forn.
Flocs de civada o musli sense ensucrar amb mató i fruita.
Batut de fruita de temporada amb iogurt.
https://www.sinazucar.org/
Escola Joan Maragall
Passeig de la Creu, 1-5 08173 Sant Cugat del Vallès
AMPA/AFA
PAIDOS
Responsables
Menjador: Martí Nicolau
Extraescolars: Pau Sanuy
Tel. 673 445 091
paidosjoanmaragall@fundesplai.org